درخواست ابطال سند رسمی وقتی صورت می گیرد که یکی از طرفین به انجام روند ثبت آن معترض بوده باشد و ادعا کند که تشریفات تنظیم سند رسمی رعایت نشده است. گاهی ممکن است فردی با استناد به یک سند رسمی از آثار آن به نفع خودش استفاده کند و یا برای اثبات موضوعی در دعوی به دادگاه ارائه کند که در بسیاری از این موارد طرف دوم ممکن است ادعای جعلی بودن سند را داشته باشد و آن را بی اعتبار بداند. این فرد باید به مراجع قضایی مراجعه کرده و در دادگاه کیفری و یا در دادگاه حقوقی ادعای جعلی بودن سند را عنوان کند و درخواست ابطال سند رسمی را از دادگاه محترم درخواست کند. باید بدانید که سند رسمی تشریفات خاص و پیچیده ای دارد و ابطال آن هم نیازمند اسناد و مدارک و دفاع بسیار محکمی در دادگاه می باشد. گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله انواع اسناد را بررسی کرده و موارد ابطال سند رسمی را توضیح میدهد. همچنین در انتها یک نمونه دادخواست ابطال سند رسمی را به شما نشان می دهد.
برای درک بهتر موضوع اول باید بدانید که اسناد به دو دسته تقسیم می شوند و محاکم دادگستری در خصوص این دو دسته اسناد در مواقعی که به عنوان دلیل توسط طرفین دعوا ارائه می شوند رویه های مختلفی را اجرا می کنند.
دسته اول اسناد عادی می باشند که این اسناد توسط اشخاص عادی برای مقاصد مختلف تنظیم می شود. یکی از مصادیق اسناد عادی رای داوری می باشد که بعدا در مقاله ای جداگانه به بررسی داوری و نحوه ابطال رای داوری می پردازیم.
دسته دوم اسناد رسمی می باشد که این اسناد توسط مامور رسمی دولت تنظیم می گردد مانند تمام اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی و یا دفاتر ازدواج و … ثبت و تنظیم می گردد.
موارد ابطال سند رسمی
برای طرح دعوای ابطال سند رسمی در محاکم دادگستری شرایط خاصی لازم می باشد که مقتضی صدور حکم ابطال اسناد رسمی باشد که در این مقاله موارد آن را به طور کامل شرح داده و آن ها را بررسی می کنیم.
بعضا پیش می آید که معامله ای بین دو نفر منعقد می شود که یکی از طرف های معامله مدعی رعایت نشدن شرایط صحیح در تنظیم سند رسمی می باشد. برای طرح چنین دعوایی یک سری شرایط لازم است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
یکی از مواردی که می توان به آن اشاره کرد معاملاتی است که با کلاهبرداری به وقوع می پیوندد به طور مثال فردی با فریب و کلاهبرداری ملکی را به نام خودش منتقل می کند. در این مواقع صاحب اصلی ملک می تواند در دادگاه کیفری دعوای کلاهبرداری را مطرح نماید. اگر در دادگاه جرم کلاهبرداری محرز شود و رای به نفع صاحب اصلی ملک صادر شود، می تواند درخواست ابطال سند رسمی را از محکمه کیفری خواستار باشد.افرادی که با این موضوع روبرو هستند می توانند پس از احراز کلاهبرداری به دادگاه حقوقی نیز دادخواست ابطال سند رسمی را ارائه نمایند.
از دیگر موارد ابطال سند رسمی وجود سند معارض می باشد. به این معنا که بعضی وقت ها در مورد یک ملک یا قسمتی از آن دو سند جداگانه صادر شده باشد که در چنین فرضی سند مالکیت صادر شده نخست معارض با سند مالکیت دومی می باشد. در این مواقع ما با اسناد مالکیت معارض روبرو هستیم که پس از اقامه دعوا از سوی مالکین اسناد اینچنینی دادگاه بعد از احراز صحت و ثقم سند اولیه یا مقدم، سند معارض با آن را ابطال خواهد کرد.
در مواقعی پیش می آید که سندی به صورت اشتباه صادر شده باشد به طور مثال بر اساس اشتباه سهوی متن سند دارای غلط املایی باشد و یا مثلا نام مالک در سند اشتباه درج شده باشد و یا اعداد متراژ ملک با واقعیت آن مطابقت نداشته باشد که در این وضعیت شخص مالک می تواند با ارائه دادخواست به دادگاه صالحه باطل نمودن سند رسمی خود و تصحیح آن را به دادگاه ابراز نماید. دادگاه در این موارد برای اداره ثبت اسناد و املاک تکلیف به باطل نمودن سند قدیم و صدور سند جدید با اطلاعات صحیح می نماید.
در فرض دیگر چنانچه اسناد به صورت صوری و یا غیر واقعی تنظیم شده باشد، این حالت زمانی به وقوع می پیوندد که طرفین با یکدیگر سندی را برای محقق شدن هدفی خاص تنظیم می کنند که معاملات صوری به علت فقدان قصد، شرایط اساسی صحت معامله را دارا نمی باشد مانند معامله ای که به قصد فرار از دین باشد.
یکی دیگر از مواقعی که ابطال سند رسمی ممکن می باشد زمانیست که صدور سند رسمی بر مبنای مسلمات قانونی آن نباشد مثلا مغایرتی با قوانین ثبتی داشته باشد که فرد ذی نفع می تواند با ارائه دادخواست با موضوع مذکور به دادگاه ذی صلاح ابطال سند رسمی را درخواست کند.
همانطورکه میدانیم قراردادها و عقود جایز اذنی مانند عقد وکالت و عقد موجد حق انتفاع و ودیعه با فوت یا حجر هر یک از طرفین از بین می رود و ابطال می گردد پس بنابراین در قراردادها و اسناد رسمی که شامل عقود جایز اذنی می باشد زمانی که یک سند رسمی مانند وکالت با فوت و یا حجر یکی از طرفین از بین می رود لذا ابطال وکالت نامه با فوت نیز یکی دیگر از مصادیق ابطال سند رسمی می تواند باشد
.
نمونه دادخواست ابطال سند رسمی
ریاست محترم دادگاه عمومی و حقوقی …………………
با سلام
احتراما به استحضار می رساند نظر به اینکه مالک ملک (عمارت) به پلاک ثبتی ………. اصلی واقع در بخش ….. ثبتی متعلق به آقای …………… بوده است که طی سند قطعی به شماره ……….. مورخ ……………. را خریداری نموده ام که بعد از خرید و تا سال ……….. کلیه عوارض نوسازی شهرداری را تادیه نموده و بعد از آن مجددا و از تاریخ …………. لغایت ………….. کلیه عوارض نوسازی را پرداخت کرده ام. بنابراین با داشتن مالکیت طبق سند قطعی، ملک موصوف توسط اداره ثبت و اسناد و املاک شهر ……….. به نام ……….. در سال ………… و بدون داشتن هیچگونه مدارک مالکیت سند صادر شده است. با این حال صدور سند برای ملکی که قبلا برای آن سند صادر شده است فاقد وجهات قانونی می باشد.
بنابراین با توجه به مستندات و قرائن و شواهد موجود تقاضای ابطال سند مالکیت معارض به پلاک ثبتی ……….. اصلی واقع در بخش …….. ثبتی شهر …………. بطرفیت خوانده به انضمام کلیه خسارات قانونی و هزینه دادرسی مورد استدعا می باشد.
با تشکر و تجدید احترام
همانطورکه گفته شد ابطال سند رسمی و تنظیم دادخواست مربوط به آن دارای پیچیدگی های خاصی می باشد و برای تنظیم دادخواست آن می بایست از اطلاعات خاص حقوقی استفاده کرد. شما می توانید برای تنظیم دادخواست ابطال سند رسمی و هرگونه مشاوره درباره آن با گروه وکلای دیده بان حقوق امیر تماس گرفته و یا حضورا به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.